Elisabeth Kindmark
06.06.18

SAA, men sen då?

SKRIVEN AV
Elisabeth Kindmark
PUBLICERAD
06.06.2018

Viktor Fors.jpg

Originally published: 2017-06-28

Så, du har tagit dig igenom en komplicerad antagningsprocess, blivit antagen till en pilotutbildning och efter mycket hårt slit äntligen förtjänat dina vingar - sen då?

Vi har pratat med Viktor, som tog examen från OSM Aviation Academy 2015, för att höra lite om vad han sysslar med idag... 

Hejsan!

Tjeeenare!

 

Vad gör du, var bor du och vad heter du?

Jag heter Viktor Fors, jobbar som First officer hos Ryan Air och bor i Zadar, Kroatien

 

Hur länge har du jobbat där?

 9 månader

 

Trivs du?

Väldigt bra!

 

Vad är roligast med att jobba som pilot?

Att få resa mycket och se alla resglada passagerare åka runt i Europa!

 

Är det som du hade tänkt dig?

Ja och nej – man får jobba hårdare än vad jag trodde men när jag får flyga så är det otroligt roligt.

 

Hur ser en vanlig dag på jobbet ut?

Varannan vecka så flyger jag tidiga flighter och varannan så är det sena flighter. Jag jobbar fem dagar och är ledig fyra. Jag åker till flygplatsen 1,5 h innan avgång där jag printar ut väder och färdplaner, redo att presentera för kaptenen när han anländer. Tillsammans går vi sedan igenom väder, bränsle, flygningen och operationella förutsättningar. Därefter möter vi upp våra cabincrew och tillsammans så briefar vi dem på hur dagen kommer se ut och går sedan till flygplanet. Medans en pilot förbereder planet i cockpit så går den andra runt planet och ser till att det ser bra ut. Vi boardar sedan passagerarna och lyfter. En dag består normalt sett av 2 eller 4 flygningar. Efter avslutad dag går jag in i vårat crew rum och skriver in flygtider, bränslesiffror m.m i en dator och checkar ut.

 

Hur ser du på kvalitén av utbildningen du fick på OSM Aviation Academy, nu när det gått lite tid och du blickar tillbaka på din skolgång med lite erfarenhet av både branschen, kollegor och typeratingkurser?

Fantastiskt bra och fantastiskt roligt! Det är mina spontana ord nu när jag ser tillbaka men när jag tänker efter så var det också intensivt och krävande. OSM Aviation Academy är en väldigt uppstyrd skola med en hög standard vilket möter flygbranschens krav. Vi hade en övergripande SOP, vilket har gynnat mig enormt i min arbetsintervju och tid på Ryan Air.

 

Skulle du rekommendera OSM Aviation Academy till andra som vill bli pilot?

Absolut! Skolan är välkänd och har en väldigt bra utbildning – möter verkligen standarden som behövs i flygbranschen.

 

Har du några framtidsplaner inom yrket?

Var jag är, vad jag flyger och vad jag har för position spelar inte så stor roll så länge jag bor på ett ställe där jag trivs och har trevliga människor runt mig och brinner för mitt jobb! Har dock alltid varit intresserad av skolning så att gå tillbaka och bli flyginstruktör eller typerating-instruktör vore roligt!

Passa på att kolla in Viktors Instagram!  

 

New call-to-action

Lämna kommentar