Hur är det att vara pilotstudent på OSM Aviation Academy?

SKRIVEN AV
Lana Rasool
PUBLICERAD
03.07.2019

Vill du veta hur det är att vara en pilotstudent? I detta blogginlägg ska jag visa dig hur en dag på OSMAA ser ut för en pilotstudent. Du får se det ur min synvinkel, någon som har lika mycket information om det som du (om inte mindre).

Jag heter Lana och studerar Internationell Marknadsföring. Just nu gör jag min praktik i marknadsavdelningen här på OSMAA och jag älskar det! Jag lär mig så många nya saker, både om deras träningsfilosofi och ”pilotvärlden”, det är helt otroligt!

Lana Rasool

Pilotstudent för en dag

Jag spenderade min dag tillsammans med YH-18. De hade två klasser: Mass & Balance och Flight Instrumentation! Jag hade ingen aning om vad jag skulle förvänta mig, men konstigt nog fick jag faktiskt lite ny kunskap från klasserna. Jag ska nu berätta mer om hur allting gick till!

09:00 Klass 1 – MASS & BALANCE

Första klassen började med att jag introducera mig själv till eleverna i klass YH18, alla var supertrevliga och välkomnande. Flyginstruktören började med upprop. Sedan lämnade han teori materialet i pappersform, vilket han skulle gå igenom under lektionen, jag tyckte det var mycket användbart för att se närmre på allt och så kunde jag gå tillbaka om jag glömde något.

Mass and balance class

Från vad jag förstod handlar "Mass & Balance" helt enkelt om hur mycket massa som är tillåtet att ha i planet beroende på hur stort planet är och hur du behöver hitta balans. Jag lärde mig att det finns olika typer av massa:

  • Massa av flygplan + oanvändbart bränsle / olja + standardutrustning = Basic Empty Mass
  • Flygbolagets besättning + catering + vatten + mat = Torr driftmassa
  • Flygbolagets besättning + bränsle = Driftsmassa (detta är vad som behövs för att flyga planet)

Jag lärde mig även hur mycket flygpersonalens standardvikt är (85 kg / person) och kabinpersonal (75 kg / person), som jag aldrig har tänkt på tidigare.

Läraren pratade även om hur man väger ett flygplan och räknar ut planets area, men jag förstod inte helt den matematiska delen...

OSMAA school hangar

Detta var deras andra lektion av "Mass & Balance”, och de skulle ha ett test på det, fredag samma vecka. Jag vet, det är ganska intensivt och allt går supersnabbt. Jag frågade eleverna hur de planerar deras studier och om det blir allt för mycket. De flesta sa att du måste vara smart och studera en viss mängd varje dag istället för att "stress plugga" dagen innan. Jag tror att det är anledningen till att varje pilotstudent som jag träffade på OSMAA verkar vara så ambitiösa och verkligen älskar pilotlivet. För att studera så intensivt, måste du "vilja ha det mer än något annat".

11:30 LUNCHRAST

Lunch break at OSM Aviation Academy

Jag fick prata mer med eleverna under lunchpausen och ställde några frågor som jag funderade på. Först frågade jag om hur de kunde hitta någonstans att bo när de flyttade till Västerås för att studera, och de sa att det var superlätt att hitta en plats. De flesta eleverna bor i samma område (5 minuter från skolan), som de tycker är jätteroligt. De får göra många saker tillsammans under helgerna och det har gjort dem till en stor pilotfamilj.

"Luftfart är beviset, att med viljan, har vi kapacitet att uppnå det omöjliga"
- Captain Edward Rickenbacker

Vi pratade även om skillnaderna mellan mitt program som jag studerar i universitetet och deras pilotprogram. Den stora skillnaden som vi diskuterade är att de har mest teoriundervisning medan jag oftast har gruppuppgifter och olika projekt att skriva om. De har sin första projektuppgift snart och är lite nervösa inför det, eftersom de inte har mycket kunskap om hur man skriver en uppsats, medan det är något jag gör hela tiden och därför tycker jag är väldigt lätt. Jag gav dem gärna några tips!

VAD FICK DEM ATT VÄLJA PILOTLIVET?

Jag var också verkligen intresserad av att veta vad som fick dem att välja "pilotlivet", de flesta svaren var att de hade drömt om att bli pilot sen de var unga. En student berättade för mig att hon brukade arbeta på en flygplats för 5 år sedan, och det gjorde att hon blev kär i strävan om att bli en pilot en dag. Nu uppfyller hon sin dröm och det här är beviset på att allt är möjligt, om du verkligen har viljan!

YH18 - class mates

13:00 KLASS 2 – FLIGHT INSTRUMENTATION

Innan den sista klassen började, jag varnades att det skulle vara mer komplext än den första lektionen och att det är mindre roligt att lyssna för någon som inte är flygnörd. När läraren började presentera ämnet förstod jag direkt att det handlar om alla "runda saker med siffror och pilar" som ligger framför pilotsätet i planet och jag var orolig att jag inte skulle förstå någonting ... Men läraren var tydlig och duktig på att förklara att även jag (som har ingen kunskap om flygplan) kunde förstå grundinformationen.

Flight instrumentation

VAD JAG LÄRDE MIG OM FLIGHT INSTRUMENATION

Här är några av de saker som jag kunde förstå och lärde mig från den här lektionen (jag kände mig så smart när jag förstod vad han pratade om):

  • Flight Director System: Ursprungligen utformad för att hjälpa piloter vid landning och minska arbetsbelastningen. Det visar höjd, väg och flygledning för piloter och autopiloter (en autopilot är ett system som används för att styra ett flygplan utan att det krävs konstant "hands-on" kontroll av en mänsklig pilot) att följa.
  • Flight Director System-displayen visar också när du behöver styra planet för att kunna flyga i rätt riktning.
  • Mode Control Panel (en panel med flera system) har ett styrhjulssystem som kan användas i flygplan för att minska pilotens arbetsbelastning! (Du kan läsa mer om pilot arbetsbelastning här).

SISTA FUNDERINGAR

Min dag som pilotstudent var väldigt intressant och jag fick en hel del ny insiktsfull kunskap om hur det är att vara en pilotstudent. Jag lärde mig också att bli en pilot är inte som en dans på rosor... om du vet vad jag menar.

Skämt åt sidan. Det är så fantastiskt att se alla dessa studenter sikta mot samma mål, att bli pilot en dag och vara så hjälpsamma mot varandra på vägen. Dessa studenter är så ambitiösa och deras ögon gnistrar när du frågar dem vad som fick dem att välja att bli pilot. De är verkligen glada för att få denna möjlighet och jag är så glad för dem.

YH18 - Class photo

Vill du också uppfylla din dröm och bli en pilot? Du kan hitta mer information om programmen som vi erbjuder här. Jag hoppas att det här inlägget gav dig en mer detaljerad inblick i hur det är att vara en pilotstudent!

Training location at OSM Aviation Academy

Lämna en kommentar